– Vi måste anpassa oss och ta ett gemensamt ansvar, säger biskopen i Härnösands stift om den pågående pandemin. Foto: TT arkivbild

Kyrkans utmaningar i coronakrisen – livesända begravningar allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Överallt i samhället märks den pågående pandemin. Inom kyrkan ställs man inför svåra utmaningar att genomföra begravningar, utan att alla anhöriga kan medverka på grund av råden från Folkhälsomyndigheten.

Inom Härnösands stift har man märkt en viss avbokning av dop och bröllop den senaste tiden. Många tar ansvar för att minska antalet sociala kontakter, undvika stora folksamlingar och att inte utsätta riskgruppen för smittspridning.

– Vi kan se att man flyttar fram eller ställer in. Men det är ingenting jättemärkbart än så länge, säger biskop Eva Nordung Byström.

Coronaviruset i Västernorrland

”Skjut inte upp begravningar”

Även när det gäller begravningar kan det finnas en önskan att vänta med ceremonin. Men när det gäller begravningar är kyrkan noga med att de inte bör skjutas upp.

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift Foto: Anna Beijron SVT

– Vi kan inte låtsas som ingenting händer. Det kunde ha varit krig eller vad som helst, nu är det ett virus och vi har ett gemensamt, solidariskt ansvar att inte sprida smitta.

Direktsändning via mobilen

Begravningsgudstjänst utomhus och livesända begravningar kan vara sätt att lösa de nya utmaningarna på. Flera församlingar har köpt in ställ till mobiltelefoner så att begravningen kan filmas och följas av anhöriga via skype, facetime eller liknande.

– Där behöver begravningsbyrån ha ett samtal med prästen eller den borgerliga förrättaren och anhöriga. Det är inte självklart att alla som kommer på en begravning vill synas. Här har vi ett gränsland, säger hon.

Ska inte kosta extra

Det måste ske varsamt och med dialog. Sändningarna ska vara för en begränsad grupp och på en stängd sida, menar hon.

– Vi är öppna för att lösa det, men begravningsbyrån ska inte ta extra betalt för det är kyrkans gudstjänst och vi som äger den. Vi bär ansvaret för till exempel GDPR, det är viktiga frågor.

Viktigt med ceremonin

Hon vill också poängtera vikten av att ha en ceremoni efter ett dödsfall.

– Vi får inte tappa bort vikten av en ritual i livets svåra stunder. För sorgeprocessen är det viktigt med en markering så vi vill inte att man avstår från ceremonin eller skjuter upp den, säger biskop Eva Nordung Byström.

– Det finns inga enkla lösningar. Vi står inför detta faktum som vi måste hantera och döda människor måste hanteras på ett värdigt sätt.

FOLKHÄLSOMYNDIGHETENS RÅD

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd står följande:

Personligt ansvar

Var och en i Sverige har ett ansvar att förhindra spridning av covid-19. För att begränsa smittspridning bör alla

  1. Vara noggranna med sin handhygien och ofta tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder
  2. Hålla avstånd till varandra inom- och utomhus på platser där människor samlas, som t.ex. butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, servicekontor och väntrum
  3. Hålla avstånd till varandra i kollektivtrafiken och i andra allmänna färdmedel
  4. Avstå från att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop
  5. På idrottsplatser, badhus, gym och i andra träningslokaler hålla avstånd till varandra och undvika att byta om i allmänna omklädningsrum
  6. Undvika att resa i rusningstid
  7. Avstå från onödiga resor

För att undvika spridning av covid-19 bör personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper utöver vad som anges under Personligt ansvar

  1. Begränsa sina sociala kontakter
  2. Undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel
  3. Undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas

källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet