Kyrkor förfaller – bidragen räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands stift får i år 31 miljoner kronor för underhåll och renovering av kyrkor.

Attmars kyrkas klockstapel ska renoveras liksom tornet på Styrnäs kyrka. Det handlar om renoveringsarbeten för flera miljoner och som blir möjliga tack vare ett statligt bidrag som stiftsstyrelsen fördelar ut till projekt i stiftet.

Stiftet hade ansökt om 50 miljoner, men fick 31 miljoner, cirka 55 procent av ansökan. Det är något mindre än i fjol och det innebär att många projekt måste skjutas på framtiden.

– Det är tråkigt för församlingarna och svenska kyrkans medlemmar. Om kyrkorna har ett underhållsbehov måste pengarnas tas från andra verksamheter, säger Linnea Skog, stiftsantikvarie på Härnösands stift.

Putsen ramlar av

Många kyrkor har stort renoveringsbehov i stiftet. Det handlar bland annat om lagning av puts.

– Jag pratade med en församling som sa att de snart måste spärra av området närmast kyrkan av risk för att någon skadas av nedfallande puts, berättar Linnea Skog.

Prio1

Behoven bedöms och prioriteras, där prio1 projekten alltid får pengar. Dit hör bland annat Gudmundrå kyrka som får pengar till en inventering för att göra en vård- och underhållsplan.

Ett annat prio1 projekt är renovering av muralt måleri i Ramsele gamla kyrka.

– Visst är det bra att vi får bidrag, men det tar emot då man inte får hjälpa fler. Det är fortfarande många projekt man hade velat gå vidare med, summerar Linnea Skog.

De största projekten i Västernorrland

 • Attmars kyrka: 3 132 000 kr, restaurering av klockstapel samt lagning av puts på kyrka och stigport.

 • Styrnäs kyrka: 2 769 000 kr, restaurering av tornet, putsskador, trä- och plåtarbeten, fönster.

 • Sköns kyrka: 2 128 000 kr, exteriör restaurering av fasad och stigportar. 

 • Arnäs kyrka: 1 750 000 kr, restaurering av kyrktorn.

 • Ramsele gamla kyrka och klockstapel: 1 239 000 kr, restaurering av fasad, tjärning av spåntak och konservering av muralt måleri.   

 • Sidensjö kyrka och klockstapel: 1 043 000 kr, restaurering och tjärning av spåntak. 

 • Anundsjö kyrka: 761 000 kr, restaurering av de putsade fasaderna. • Resele kyrka och gravkapell: 606 000 kr, lagning av putsskador och fönster på kyrkan, restaurering av gravkapell

 • Maria kapellet (Kramfors): 690 000 kr, utvändig lagning och avfärgning av puts, målning av fönster. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.