Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det var här utanför godsmottagningen på Sundsvalls sjukhus som blodproverna glömdes kvar och frös sönder i en bil som stod ute under natten. – Det är jättetråkigt, säger Lars Kempe som är chef för transportenheten. Foto: Barbro Sellin/SVT

Lådor med blodprover lämnades ute över natten – frös sönder

Publicerad

Två lådor med prover som skulle till laboratoriet på Sundsvalls sjukhus blev kvarglömda i en transportbil och frös sönder. Det innebär att ett 70-tal patienter i Härnösand måste ta om sina prover för bland annat covidtester.

– Vi ser jätteallvarligt på det här, säger Lars Kempe, chef för transportenheten. Hör honom i klippet.

Transportbilen åker dagligen från Sundsvall till närvården i Härnösand och hämtar prover, post och paket som sedan körs tillbaka till godsmottagningen på  Sundsvalls sjukhus där de ska lastas ur.

Där var där något gick snett. Två lådor med blodprover från patienter på Södra sundets hälsocentral i Härnösand glömdes kvar i en bil som stod ute över natten. Proverna som frös sönder och blev förstörda var bland annat tester för covid-smitta och antikroppstester, men även blodprov från diabetiker och svårt sjuka patienter.

Kontroll över läget

– Det är jättetråkigt, framför allt för de som måste åka tillbaka till hälsocentralen och ta nya prover och dessutom får försenade provsvar, säger Lars Kempe.

Anette Nydahl, chef för Södra sundets hälsocentral, säger till SVT att man har kontroll över situationen.

– Vi kommer att kalla patienterna igen för ny provtagning. Flera av de berörda har redan varit på hälsocentralen och topsat sig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer