Lagbrott satt i system

Uppdaterad
Publicerad

De yngre med demenssjukdom får inte det stöd av kommunerna de har rätt till. Sundsvalls kommun bryter till och med mot lagen.

SVT Mittnytt har tidigare berättat om Ann Burman på Hellbergsgården i Sundsvall. Hon är frisk i kroppen men demenssjuk. Hon vantrivs och längtar efter att få komma ut, men trots beslut om promenader och dagliga aktiviteter blir det ett inlåst liv inomhus. Det rör sig om lagbrott satt i sytem.

– Det är inte bra, men tyvärr har vi inte resurser i kommunen för att kunna erbjuda särskilda boenden för yngre med demenssjukdom. Man hamnar tillsammans med betydligt äldre och det är inte idealiskt, säger Eva Jonsson, chef för biståndsenheten vid Sundsvalls kommun.

SVT granskar demensvården

Enformigt liv

För Ann Burman blir det ett enformigt liv. Övriga på boendet är betydligt äldre och sjukare. Tidigare fick hon alzheimermedicin, men den plockades bort när hon flyttade in på boendet och ersattes med lugnande mediciner.

– Hennes tillvaro är dyster och vi borde kunna prestera en bättre omvårdnad för yngre med demenssjukdom, säger Agneta Nordberg som är professor och demensforskare vid Karolinska Institutet.

Men det är inte bara en fråga om promenader, det är också en fråga om rättigheter. Ann Burman har fått stödinsatser beviljade som inte kan utföras. Det ska finnas en genomförandeplan för varje demenssjuk och det är kommunerna som har det yttersta ansvaret att den följs men många äldreboenden saknar resurser för dom yngre med demenssjukdom. Så också i Sundsvall:

– Det är synd, har man fått beviljade stödinsatser ska de utföras, säger Ann-Britt Kjeller, undersköterska på Hellbergsgården där Ann Burman vårdas.

Brott mot lagen

Hennes kollega går ett steg längre i sin kritik.

– Det är ett brott mot lagen. Vi är inte bemannade för att klara de stödinsatser som är beviljade och om någon är sjuk eller borta hinns det helt enkelt inte med. Då kommer de boende i kläm. De anhöriga borde protestera mer, säger Angela Jonsson.

Oväntat nog anser enhetschefen på Sundsvalls kommuns socialtjänst likadant. Hon leder den avdelning på kommunen som beviljar stödinsatser till äldre och poängterar att det rör sig om myndighetsbeslut. Eva Jonsson uppmanar anhöriga att höra av sig med kritik.

– Våra beslut ska verkställas. Det får inte råda något tvivel på den punkten, säger hon.

SVT Mittnytt: Är kommunens äldreboenden för snålt bemannade?

– Den frågan får politikerna svara på, säger Eva Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar demensvården

Mer i ämnet