Läkare missade utomkvedshavandeskap

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Örebro skriver i en lex Maria-anmälan att hennes utomkvedshavandeskap, graviditet utanför livmodern, missades av läkare vid Örnsköldsviks sjukhus.

Kvinnan fick i slutet av juli ont i höger sida och fick därefter små blödningar. Hon ringde Sjukvårdsrådgivningen som sa att det kunde vara ett utomkvedshavandeskap och att hon skulle uppsöka sjukvård.

Kvinnan som är hemmahörande i Örebro var på semester och närmaste sjukhus var i Örnsköldsvik. Hon åkte dit tillsammans med sin mamma och undersöktes av läkare på gynmottaningen vid Örnsköldsviks sjukhus.

Läkaren trodde, efter en ovanligt snabb undersökning, enligt kvinnan, att hon hade drabbats av blindtarmsinflammation. Hon blev därefter hänvisad till akuten där två andra läkare också trodde att det kunde vara blindtarmen, men lät henne åka hem då de inte var säkra.

Två veckor senare uppsökte kvinnan sjukvård i Örebro och fick konstaterat att hon var gravid, att det fanns vätska i buken och att hennes ena äggledare var förstorad. Enligt anmälan ska läkaren ändå sagt att kvinnan bara skulle åka hem och att detta skulle gå över.

Fyra dagar senare blev kvinnan tvungen att ringa amublans efter fortsatt blödning och extrema smärtor. Efter detta operades kvinnans högra äggledare bort på grund av utomkvedshavandeskap.

Nu anmäler kvinnan akuten och gynmottagningen vid Örnsköldsviks sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), för att ha missat detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.