I juni kontaktades Region Västernorrland av en verksamhetschef i Region Stockholm som berättade att läkaren uppgett falska uppgifter. Foto: SVT

Läkare i Sundsvall polisanmäls – hade falskt examensbevis

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har gjort en polisanmälan mot en läkare gällande urkundsförfalskning.

Anledningen är att läkarens examensbevis var falskt, berättar regionen i ett pressmeddelande.

Det var i slutet av januari som läkaren anställdes vid en hälsocentral i Sundsvall. Läkaren uppgav referenser i sitt cv och intygade sin utbildning med ett läkarexamensbevis från Karolinska institutet. Läkaren har arbetat som underläkare utan legitimation, vilket betyder att den arbetat under handledning av en specialistläkare.

En verksamhetschef i Region Stockholm, där läkaren hade arbetat, kontaktade Region Västernorrland i juni och hävdade att läkaren uppgett falska uppgifter.

”Vi kontaktade Karolinska Institutet omgående som bekräftade att examensbeviset var falskt”, säger Dan Näslund, verksamhetschef för närsjukvårdsområde söder i Region Västernorrland.

Hade ingen läkarutbildning – sparkades omedelbart

Har personen någon form av läkarutbildning?

– Nej, säger Dan Näslund.

Enligt Dan Näslund har de inte heller kunnat hitta om personen har studerat vid någon läkarlinje.

Regionen skriver i ett pressmeddelande att det inte finns tecken på att någon patient kommit till skada men en genomgång av läkarens alla patientkontakter är inledd.

Personens anställning har avslutats med omedelbar verkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.