Läkare kritiska till länskliniker

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets pågående omorganisation till länskliniker får skarp kritik från Ångermanlands läkarförening som varnar för personalflykt och flytt av patienter mellan sjukhus.

Den första april är det tänkt att landstinget ska gå över till den nya organsiationen som innebär 17 länsövergripande kliniker. Ångermanlands läkarförening ser en rad faror med centraliseringen.

– I andra landsting har man haft enorma problem när man har infört länskliniker, bland annat med personalflykt och läkarbrist. Därfär är det viktigt att man sätter sig ner och går igen vad som ska hända. Det ska införas om fyra veckor och vi vet inte minsta lilla. Det här är helt oförsvarbart tycker jag, säger Leif Ehlin, överläkare på kardiologen i Örnsköldsvik och vice ordförande i föreningen.

Varje klink, till exempel medicinkliniken ska nu ledas länsövergripande och läkarna ser en risk att samarbetet inom det egna sjukhuset, över klinikgränserna, försvåras.

– Jag kan inte flytta patienter med samma enkelhet. Har jag slut på hjärtobservationsplatser, så ska patienterna flyttas till Sundsvall med en transportresa i ambulans på en timme och fyrtifem minuter. Där har vi ett patientsäkerhetsproblem jag tycker att vi måste fundera kring, säger Leif Ehlin.

I en skrivelse till landstingsstyrelsen ifrågasätter läkare på Örnsköldsviks och Sollefteå sjukhus omorganisationen. Man efterlyser också en ökad delaktighet i förändringsarbetet, som man beskriver som toppstyrt.

– I samarbetet med de fackliga föreningarna syns ledningen allt mer sällan. Besluten fattas längre och längre från patienterna, konstaterar man.

Enligt Ewa Back (S), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdnämnd, ska omorgansiationen ge en mer likvärdig och kostnadseffektiv vård.

– I dag är vården inte jämlik i länet. Man kan få olika behandling beroende på vilket sjukhus man tillhör, säger Back, som också framhåller att specialsitvården i länet är i dag är dyrare i Västernorrland än i andra län.

Har personalen gjort delaktig i förändringsarbetet?

– Det är en självklarhet. Det förutsätter vi från politiken att man gör, säger Ewa Back.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.