Foto: Bertil Ericsson/TT

Läkare missade cancer – kritiseras av IVO

Uppdaterad
Publicerad

En man i Kramfors med tilltagande värk i höften träffade två sjukgymnaster och fyra läkare vid två vårdcentraler innan han efter fem månader skickades till sjukhus. Där upptäcktes cancer som hade spridit sig till höften och brott på lårbenshalsen. Två av läkarna får nu kritik från IVO.

Första gången mannen sökte vård för svåra smärtor i höften fick han råd om artros, fysisk aktivitet på recept och anmäldes till artrosskola. Det hjälpte inte så han sökte återigen vård på vårdcentralen. Nu fick han smärtstillande.

Läkare nummer två får nu kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att inte ha remitterat till ortoped när den förste läkarens medicinering var utan effekt.

Läkare nummer tre får kritik för att inte ha gått vidare med mannens bensmärta sedan en röntgen visat förslitningar i ryggen. Det är oklart hur de båda sakerna skulle hänga ihop.

På sjukhus konstaterades att mannen hade en fraktur på lårbenshalsen och flertalet metastaser bland annat i lårbenshalsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.