Knarkläkarna granskas

Uppdaterad
Publicerad

De båda läkare som försåg tablettlangaren i Härnösand med narkotikaklassade läkemedel kommer nu att granskas av Vårdinspektionen. En utredning av läkarna inleddes på fredagen.

Det är Mittnytts avslöjande av tablettförskrivningar till langaren som också satt strålkastarljuset på de båda läkarna.

– Efter uppgifterna i media har vi beslutat om en utredning. Vi kommer att granska deras tablettförskrivningar hur och de har hanterat sin förskrivningsrätt. Det är också möjligt att det intreds utredningar på flera håll i landet eftersom en av läkarna är verksam i en annan del av landet, säger Petra Carlbaum vid IVOs tillsynsenhet i Umeå.

Bytte knark mot sex

Flera läkare utreds

SVT Mittnytt har kunnat berätta om de båda läkare som förekommer i polisens förundersökning. Läkarna har spelat en central roll genom att, via en 65-årig mellanhand i Hässelby, förse den 51-årige huvudmannen i Härnösand med stora mängder narkotikaklassade läkemedel.

Mest har kommit från en läkare i Hässelby som under drygt ett års tid fram till november ifjol skrev ut 28 recept – totalt 878 tabletter – av morfinpreparaten Dolkontin och Depolan.

Polisen har valt att inte granska läkarnas ansvar i härvan vilket nu kommer att göras av IVO. Den granskningen kommer också att omfatta en 62-årig stafettläkare som under perioder arbetat vid flera vårdcentraler i Västernorrland och vid psykiatriska kliniken i Sundsvall. Särskilt intressant i hans fall är att han tidigare varnats av HSAN för att ha skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till tidigare missbrukare.

Morfin mot sex

Det skedde när han var läkare i Västernorrland. Fyra patienter som hade en historik som missbrukare fick morfinpreparat utskrivna. Läkaren varnades men fick behålla sin förskrivningsrätt.

I den aktuella polisutredningen finns inte bara uppgifter om hur han skulle ha skrivit ut tabletter till den 51-årige huvudmannen i utredningen. i utredningen finns också beskrivet hur han vid ett tillfälle ska ha erbjudit 100 tabletter Dolkontin i utbyte mot sex.  Sexaffären genomfördes aldrig, enligt förhören, men tabletterna ska på narkotikamarknaden ha varit värda uppemot 30 000 kronor.

Nya regler i landstinget

I Västernorrland införs nu nya rutiner för att upptäcka överförskrivningar av tabletter. Kontrollsystemet är ihåligt och bygger på att pateinterna själva godkänner att läkare eller apotekspersonal får gå in i datasystemen för att kontrollera tablettförskrivningar över tid. Informationen i ”historiken” är avgörande för att upptäcka kriminella mönster i förskrivningarna men informationen är sekretessbelagd för alla utom patienten själv.

Såväl läkare som apotekspersonal har skyldighet att anmäla misstanke om överförskrivning eller kriminella möster i förskrivningarna till IVO, men som systemet är utformat är brotten svåra att upptäcka.

Krav på historik

I Västernorrland läns landsting iförbereds nu en rutin att läkare ska be patienterna om att få göra ett utdrag av deras läkemedelshistorik vid varje förskrivning av narkotikaklassade läkemedel. Syftet är att upptäcka missbruk och överförskrivningar.

– Samtidigt måste man komma ihåg att starka smärtstillande preparat är nödvändigt läkemedel för stora patientgrupper. Det är en svår balansgång eftersom vi inte vill stigmatisera patienter i onödan, säger Maria Lindström, ordförande i landstingets läkemedelskommitté.

Hårdare krav införs

Mittnytt: Men hur troligt är det att missbrukare eller patienter med kriminella motiv säger ja till en frivillig kontroll?

– Visst kan det finnas skäl för enskilda patienter att säga nej, men då ska vi som är läkare vara tydliga. Får vi inte granska historiken anser jag att vi inte heller har möjlighet att skriva ut narkotikaklassade läkemedel. Då har vi inte fått tillgång till den information vi behöver som läkare, säger Maria Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bytte knark mot sex

Mer i ämnet