Läkemedelsverket: Vi vill göra färgerna säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Riktlinjerna kring EU:s nya regelverk som gäller färger som på olika sätt appliceras inne i huden har börjat gälla. Kommunerna är informerade och läkemedelsverkets roll är att se till att reglerna efterföljs.

Det är Läkemedelsverket som ska se till att kommunerna följer EU:s regelverk kring färger som används i permanent make up och vid tatueringar. Elmira Tavoosi är utredare och toxikolog vid Läkemedelsverket i Uppsala:

– Kommunerna ska kontrollera tatueringsfärgerna, innehållet, att de är menade att injiceras i huden och är korrekt märkta, berättar hon.

I klippet utvecklar hon resonemanget.

DE NYA REGLERNA

De nya reglerna gäller från och med 5 januari 2022. Reglerna innebär följande:

• Koncentrationsgränser för tusentals skadliga ämnen

• Krav på märkning

• Krav på att förse kunden med information om färgen

• Krav att endast använda produkter som är märkta med ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup”

Läkemedelsverket har ansvar för tillsyn och vägledning kopplat till de nya tatueringsfärgsreglerna. Det innebär att Läkemedelsverket kommer att göra stickprovskontroller av tatueringsfärger på den svenska marknaden.

källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.