Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsjövägen återinvigs efter fjolårets kollaps Foto: Pierre Ragnehag /SVT

Landsjövägen återinvigs efter fjolårets kollaps

Uppdaterad
Publicerad

I fjol i maj månad rasade landsväg 1069 i Arnäsvall i Örnsköldsviks kommun samman och nu över ett år senare invigs den på nytt, efter omfattande undersökningar och arbete av Trafikverket.

Vägen i folkmun kallas Landsjövägen och gjordes om för sex år sedan. Innan var det en smal grusväg men den breddades och asfalterades, för att sedan rasa samman. Nu kan vägen öppna upp igen, även om det kvarstår en del arbete innan den är asfalterad.

– Vi låter den ligga över vintern så att den kan sätta sig och justeras upp igen, för att sen lägga asfalt, säger Maria Forslund, projektledare på Trafikverket.

Man har bland annat grävt ett djupt dike längs hela sträckan under arbetet för att kunna stabilisera upp vägen, på vissa ställen så djupt som åtta meter och kostnaden för projektet är 12 miljoner kronor.

– Det är den mest kostnadseffektiva åtgärden som vi kunde komma fram till, säger Maria Forslund.

Hör Maria i klippet ovan berätta om vad som ledde till att vägen rasade samman.

Historisk blev också Tommy Nenzén, som var den första personen att testa hållbarheten efter invigningen – på sin elcykel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.