Foto: SVT montage

Landstinget blir Region Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Från årsskiftet bildades Region Västernorrland. Frågan är vad det innebär för länsborna?

Nytt år innebär att landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen byter namn till Regionfullmäktige och Regionstyrelsen. Däremot behåller landstinget Västernorrland sitt gamla namn. Trots bildandet av Region Västernorrland. Från och med i år har ju landstinget tagit över vissa uppgifter från Länsstyrelsen. Det handlar bland annat om den regionala infrastrukturplaneringen och företags- och projektstöd som tidigare hanterades av Länsstyrelsen.

Medborgarna kan påverka

– Vi står inför en historisk förändring. Nu får medborgarna i Västernorrland samma möjlighet som medborgarna i flertalet andra län att genom demokratiska val påverka prioriteringarna för det regionala utvecklingsarbetet, säger regionstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S).

Regionfrågan

Det handlar om en del frågor som länsstyrelsen tidigare hanterat som nu hamnar hos Landstinget istället. Det rör sig om projektstöd till regionala projekt, medfinansiering till EU-projekt och stöd till företag och innovationer tex. Totalt handlar det om cirka 200 miljoner kronor som Landstinget ska hantera istället för Länsstyrelsen

”Samlas under ett tak”

– Jag ser en vinst med att det regionala utvecklingsarbetet nu samlas under ett tak. Till exempel får företag en dörr in när landstinget utöver rådgivning, långivning och riskkapitalförsörjning via vårt näringslivsbolag Almi Företagspartner Mitt AB även ska förmedla företagsstöd, säger Hans Wiklund, regional utvecklingsdirektör vid Landstinget Västernorrland.

Tolv medarbetere på Länsstyrelsen går nu över till Landstinget för att jobba med de här frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionfrågan

Mer i ämnet