Landstinget granskar kritiserat bemanningsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot bemanningsföretaget Orange Hälsa har varit hård och nu ser landstinget över sina avtal med företaget som anlitats av Sollefteå sjukhus.

I ett pressmeddelande på fredagen uppger landstinget att man ska se över sina avtal med Orange Hälsa.

– Det har under en längre tid varit vid tufft med bemanningen vid sjukhuset i Sollefteå. Detta får dock inte innebära att vi till vilket pris som helst anlitar bemanningsföretag utan att säkerställa kvalité och sunda villkor som är schyssta och hållbara för såväl patient som personal, säger Jan-Olov Häggström (S).

Sjukdagar blev ledighet

Orange Hälsa har försett Sollefteå sjukhus med östeuropeiska sjuksköterskor men det är ett företag med dåligt rykte. Det har visat sig brista i kompetens och språkkunskaper och företaget har dessutom erbjudit sin personal dåliga arbetsvillkor.

Tidningen Vårdfokus har granskat bemanningsföretaget Orange och berättat om sjuksköterskan Zoltan Kurhejja som varit anställd i Stockholm via Orange litauiska dotterbolag Orange Group Baltic. Han tjänade 30 procent mindre än om han varit anställd i ett svenskt bemanningsföretag. När han var sjuk räknades sjukdagarna som ledighet.

Skadestånd till facket

I Västernorrland har Vårdförbundet reagerat när det visar sig att Orange anlitats av Sollefteå sjukhus. Man har funnit att landstinget direktupphandlat företaget utan att vare sig informera eller förhandla med facket vilket resulterade i ett skadestånd till Vårdförbundet på 50 000 kronor. Orange saknar också kollektivavtal för sina sjuksköterskor i Sverige.

De sjuksköterskor som varit anställda av Orange Hälsa har också flyttats runt i landet med kort varsel.

Drar i bromsen

Nu drar landstinget i bromsen. Vid personalutskottets möte den 26 maj ska situationen i Sollefteå och samarbetet med Orange ses över.

– Arbetsvillkoren för sjuksköterskor i landstinget, oaktat egna eller inhyrda, ska omfattas av kollektivavtal och betraktas som schyssta i övrigt, om detta ska inte förekomma några missförstånd, säger Jan-Olov Häggström.

Under 2015 hyrde Landstinget Västernorrland in personal för 255 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.