Arbetslösheten ökar för fjärde månaden i rad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Långtidsarbetslösheten ökar

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 16 månader ökar antalet långtidsarbetslösa. I oktober i år hade 148 000 personer varit arbetsläsa längre än ett år. Det är 2 000 fler än samma månad ifjol.

Drygt 358 000 personer var inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i slutet av oktober. Statistiken visar att arbetslösheten ökar för fjärde månaden i rad.

– Att långtidsarbetslösheten ökar hänger samman med avmattningen i ekonomin, men också med att färre har subventionerade anställningar. Risken för långtidsarbetslöshet är högre bland personer med svagare ställning på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen

Insatser krävs

Det är främst personer utan gymnasieutbildning, personer födda utanför Europa och personer över 55 år som har svårt att få jobb. Dessa tre grupper utgör 267 000 arbetssökande och ökade med 7 000 personer det senaste året.

– Bland de inskrivna arbetslösa som varit utan arbete mer än tolv månader har närmare nio av tio svårare i konkurrensen om jobben. För att hålla tillbaka långtidsarbetslösheten krävs en kombination av olika insatser. Det handlar dels om vuxenutbildning, men också om olika former av subventionerade anställningar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.