Skillnaden mellan kust och inland ökar, menar Elisabet Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå.

Lassen (S): ”Obalansen i länet ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett enigt kommunfullmäktige i Sollefteå har beslutat att undersöka möjligheten att lämna Västernorrlands län. Ett beslut som väcker frågetecken hos medborgarna.

Sollefteå kommun ska undersöka möjligheten att lämna Västernorrlands län för att bli en del av något av grannlänen. Varför det två år gamla medborgarförslaget togs upp igen förklarar kommunalrådet Elisabet Lassen (S).

– Det finns definitivt ett stort intresse i kommunen, det visar den totala enigheten i fullmäktige. Den inomregionala obalansen ökar. Det blir större och större  skillnad mellan kust och inland, säger hon.

”Heltokigt”

Men medborgarna på Sollefteås gator bär inte lika övertygade när SVT ställer frågan.

– Jag tycker dom ska ha det som det alltid varit, säger Malin Modin.

Kenneth Kallio tycker idén verkar heltokig och Inga Svedberg menar att det finns andra problem att ta tag i:

-  Jag tycker vi kan få ha Västernorrland i fred, men i och för sig, vi har ett landsting som bör bytas ut.

Fakta om länsbyte

En enskild kommun kan inte själv besluta om vilket län det vill tillhöra utan det är en fråga för regeringen och indelningslagen.

En av de få svenska kommuner som bytt län är Heby som ville byta från Västmanlands till Uppsala län, efter en folkomröstning 1998. De fick nej två gånger innan kammarkollegiet lät utreda konsekvenserna för ett eventuellt länsbyte. Länsbytet genomfördes 1 januari 1997.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.