En lärare i Örnsköldsvik misstänks ha ändrat elevers svar på ett nationellt prov. Foto: Fredrik Sandberg / TT arkiv

Lärare misstänks ha ändrat svar i nationellt prov

Uppdaterad
Publicerad

En lärare på en skola i Örnsköldsvik misstänks för att ha ändrat elevers svar i nationella prov. En elev ska ha fått 35 svar ändrade från rätt till fel, skriver allehanda.se.

Enligt en anmälan från lärarens rektor till skolinspektionen ska läraren ha ändrat i elevers provsvar för att de ska ”korrelera med det betyg som muntligen delgavs”. Det skriver allehanda.se.

Rektor fattade misstankar

– På något vis fattade rektorn misstankar och gjorde en anmälan till Skolinspektionen, säger Mikael Breilin, grundskolechef, till SVT Västernorrland.

Anmälan handlar om att en lärare för en sjätteklass på en skola i Örnsköldsviks kommun lämnade in provsvaren i engelska väldigt sent. Enligt allehanda.se upptäcktes att en elev fått 35 svar ändrade från rätt till fel med en annan sorts penna. En annan elev hade fått 19 svar ändrade från fel till rätt.

Nekar till anklagelserna

Rektorn är övertygad om att det är läraren som gjort ändringarna. Läraren själv nekar till anklagelserna.

Grundskolechefen har aldrig varit med om något liknande.

– Ännu är ingen dömd. Utredningen måste få ha sin gång, säger Mikael Breilin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.