Foto: Adam Larsson/SVT

Lärarstudenter utbildar sig på hal is

Publicerad

På Sidjön i Sundsvall har lärarstudenter fått lära sig om issäkerhet. Syftet är att studenterna ska bli säkra på hur man uppför sig ur en säkerhetssynpunkt när man befinner sig på isen tillsammans med framtida elever.

Lynn Engstrand är nöjd med dagen och tycker det är viktigt att bli så trygg som möjligt innan man ger sig ut på isen med barn.

– Det är jätteviktigt att vi får den här typen av utbildning. Dels för vår egen säkerhet men också så vi kan lära ut det här till eleverna, säger hon.

Innan studenterna gick ut på isen gjordes en teoretisk genomgång där de fick lära sig om lämplig utrustning och generellt hur man ska uppträda på isen.

– Det viktigaste vi lär ut i dag är att studenterna själva ska kunna göra bedömningar om hur isen är. Men även om vilka risker och utmaningar det kan finnas för pedagoger som är ute på isen med en grupp elever, säger Simon Meurling, naturskolepedagog.

Lektionen innehöll även praktiska moment som bland annat innebar att dra sig fram med isdubbar och att göra bedömningar av isens tjocklek.

– Jag tycker det är nyttigt för oss att komma ut på isen. Vår klass kommer ju från halva Sverige, så för dem som inte är vana med den här typen av aktiviteter är det säkert extra nyttigt för, säger lärarstudenten Christoffer Norrgrann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer