Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Olof Bergman har varit strömlös i över en månad, efter att han inte kunnat betala den elräkning på 15 000 kronor som han fick i vintras när elpriserna var som högst. Hör honom berätta om situationen i videon. Foto: Hans Lindblom/SVT

Lars-Olof i Mjällom fick elräkning på 15 000 – har varit utan el i en månad

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Olof Bergman är pensionär och drabbades hårt av de höga elkostnaderna i vintras. En räkning på 15 386 kronor var droppen som fick ekonomin att falla – och nu har han varit utan el i över en månad. När han inte kunde betala elräkningen stängdes elen av.

– Jag har levt campinglivet och lagar mat i trangiakök, säger han.

Ekonomin stramades åt för Lars-Olof Bergman i Mjällom i Kramfors kommun redan för ett år sedan. Då flyttade hans partner in på ett särskilt boende efter att ha blivit sjuk.

Redan då låg paret efter med betalningar. Sen kom chockräkningen: 15 386 kronor för elen.

– Det mäktade jag inte med, med en pension i stället för två, säger han.

Lars-Olof fick 5000 kronor i elstöd, pengar som enligt honom gick åt för att täcka upp nästa elräkning.

Direktverkande el

Lars-Olof bor i ett hus med direktverkande el och en kamin som han eldar i när det är kallt. Under vintern sänkte han temperaturen inomhus och säger själv att han försökte vara sparsam med elförbrukningen, men trots det blev det en hög räkning.

Hör Lars-Olof Bergman berätta om sin situation i videon.

Fotnot: Lars-Olof Bergman har nu fått 5 000 kronor i bistånd av kommunen, ett beslut som han kommer att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.