Gårdsbutiken som ligger lite avsides får en egen busshållplats i sommar. Foto: tHOMAS sUNDBERG/svt

Lättare att turista i Höga kusten i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Med start 24 juni till och med 18 augusti trafikeras Höga kusten med tre nya busslinjer. Alla linjer är dessutom synkade med övrig kollektivtrafik och färjeturer ut till skärgården.

Initiativet togs av Kollektivtrafikmyndigheten och det är Region Västernorrland och Din Tur som nu genomför trafikeringen i världsarvet inom ramen för EU-projektet Koll2020. Ett projekt som ska stimulera till ett ökat kollektivt resande.

– Men vi vill ju försöka få till det så att det permanentas och inte bara blir ett projekt som vi testas. Vi hoppas att det kommer att uppskattas. Intresset är jättestort och en av de absolut vanligaste frågorna vi får handlar om hur man som turist tar sig mellan turistmålen, säger Mia Karlsson, vd för Höga kusten destination.

Tre linjer

Totalt handlar det om tre linjer som ska trafikera de populäraste resmålen. Längst i söder ska en buss knyta ihop Härnösand med Norabyggden medan Nordingrålinjen, den största, ska ta turister till flera fskelägen. Längst i norr utgår en buss från Naturum som tar turister till bland annat Skuleskogens södra entré.

– Det här initiativet har applåderats av näringen. Både stora och små entreprenörer ser det här som en möjlighet att paketera en upplevelse utan att det krävs att man har bilen med sig, säger Mia Karlsson.

Egen hållplats

Lita avsides i Själand ligger Gårdsbutiken. Ändå lockades 26 000 besökare hit förra sommaren. Nu får man en egen hållplats vid infarten och bussen kommer att stanna till två gånger varje dag.

– Det är ju superspännande att fler kan hitta till oss och komma ut hit. Både de som kommer med båttrafiken men också de som vandrar eller bara vill vara mer klimatsmarta. Det här är ganska stort för oss. Nu har vi både postlåda och busshållplats, säger Anna Nilsson som driver Gårdsbutiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.