Skådespelaren Leif Andrée utanför gamla danspalatset Wivex i Sundsvall där han som nyinflyttad och nöjeslysten 16-åring skulle testa Sundsvalls nöjesliv. Det gick – sådär. Foto: Ylva Holmgren SVT

Leif Andrée om uppväxten i Sundsvall

Publicerad

Skådespelarprofilen Leif Andrée är tillbaka i Sundsvall – på dagen 44 år sedan han flyttade från Stockholm till Sundsvall som 16-åring.

I dag lördag möter han unga på Kulturmagasinet och berättar om sina Sundsvallsår – på kvällen ger han sin självbiografiska föreställning ”Leif”. Se och hör honom berätta i klippet här intill.

”Ett utlämnande självporträtt om livets med- och motgångar”. Så beskrivs Leif Andrées show om sig själv och sitt liv.

”Leif” är en historia om klass, punk, alkohol, teater, våld, politik och kärlek.

Leif Andrée föddes i Stockholm och hade en tuff uppväxt med våld och droger i familjen och ett slussande mellan olika fosterhem.

Stans förste punkare

I sin simtränare hittade han stöd och när denne flyttade till Sundsvall för att bli verksam i stans simklubb följde 16-årige Leif efter.

Han fann sig snabbt tillrätta och det var under åren i Sundsvall han även upptäckte musiken – David Bowie, Ramones och inte minst Sex Pistols.

Leif Andrée bär epitetet Sundsvalls förste punkare med stolthet. Han blev också trummis i Pizzoar som brukar kallas Sundsvalls första punkband.

Åtta år i Sundsvall blev det innan som 24-åring flyttade tillbaka till Stockholm igen. Nu är han en av landets mest namnkunniga skådespelare.

”Det finns ljus i mörkret”

När han träffar unga i Sundsvall i helgen vill han förmedla hopp.

– Jag vill få dem att förstå det finns ljus i mörkret. Hur nattsvart det än kan kännas så finns det där, tro mig. Jag om någon vet, det finns ljus, säger han.

Föreställningen ”Leif” spelas på EQ House i Skönsberg på lördagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.