Linbanan vid Skule Höga Kusten

Linbana kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun har upphandlat en förstudie som ska presenteras före 1 juni 2014. Uppdraget är att hitta olika lösningar för att transportera besökare från centrum upp till Norra berget.

En linbana upp till Norra berget har diskuterats ända sedan 1980-talet.  24 miljoner finns nu  i investeringsmedel för att göra verklighet av det bästa förslaget.

– Det är ett stort problem att hitta ett bra sätt att få skolklasser och andra grupper att ta sig upp till Norra berget, säger Sven Nordström, Sundsvalls museum. Vi lämnat väldigt öppet för konsulterna att titta på en lösning. Det kan vara allt från en linbana till en helikopterlösning.

Konsultföretaget Tyrén vann anbudsgivningen och ska nu jobba fram ett antal förslag och utreda  vilka olika konsekvenser de får på bland annat natur, miljö och trafik. De ska leta fram lämplig teknik, sträckningar och räkna på kostnader. Tyréns har tidigare gjort en förstudie på en linbanelösning i Göteborg över Göta Älv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.