• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnea Zätterquist tycker det är bra att Sundsvallsbron får skyddsräcken, men tycker att det borde ha skett tidigare. Foto: Tindra Näsström/SVT

Linneas bror tog sitt liv – välkomnar broskydd: ”Blir man stoppad kan man hinna ångra sig”

Uppdaterad
Publicerad

Linnea Zätterquist i Sundsvall förlorade sin bror i självmord 2019. Efter det började hon engagera sig inom självmordsprevention och är volontär i Suicide zero. Hon välkomnar bygget av suicidskydd på Sundsvallsbron – men tycker skydd borde sättas upp direkt.

Miljön kan ha en betydande roll för ett självmord. Finns det hinder i miljön, minskar risken för självmord, enligt Folkhälsomyndigheten. Färre människor kommer då att ta sitt liv utifrån ett impulsivt beslut.

– Det är en så impulsiv tanke att ”nu ska jag gå dit”. Blir man hindrad så ångrar man sig och kan hinna ta hjälp istället, säger Linnea Zätterquist.

Skyddsräcken på Sundsvallsbron – efter 10 år

Måndagen den 22 april påbörjar Trafikverket monteringen av nya skyddsräcken på Sundsvallsbron, tio år efter att bron öppnade för första gången. Tanken är att det ska förhindra olyckor och självmordsförsök.

Hör Linnea Sätterquist om att förhindra riskerna för självmord i klippet ovan.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020-181800. Alla kvällar 19-22

• Ring Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.