Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyexaminerade undersköterskor från Vuxenutbildningen är kritiska till att fast jobb efter examen inte gäller alla i Sundsvalls kommun. Foto: Shanker Prem/SVT

Löfte om fast jobb till undersköterskor efter examen får kritik: ”Känner oss svikna”

Uppdaterad
Publicerad

Nyexaminerade gymnasieelever kommer att erbjudas fast anställning inom Sundsvalls kommun från och med i år. Löftet från kommunen gäller däremot inte elever som läser till undersköterska via vuxenutbildning.

– Vi känner oss svikna, säger Andréa Westlund, nyexaminerad undersköterska via vuxenutbildningen.

Det var på Sundsvalls kommuns webbplats som det meddelades att elever som tar examen från vård- och omsorgsprogrammet kommer att erbjudas fast anställning av kommunen utan någon provanställning.

Att erbjudandet inte gäller om man är nyexaminerad undersköterska som studerat på vuxenutbildningen i Sundsvall väcker reaktioner.

– Vi borde också bli erbjudna, säger Hanna André, också nyexaminerad undersköterska via vuxenutbildningen.

Men den ansvarige inom Sundsvalls kommun ger lugnande besked till de vuxenstuderande, även om de ännu inte omfattats av det löfte som gymnasieleverna fått:

– Söker de jobb hos oss så kommer de att få jobb, säger Lars-Ove Johansson, tf chef för vård och omsorgsförvaltningen

I videon ovan kan du höra vad flera nyexaminerade undersköterskor som studerat på Vuxenutbildningen tycker om Sundsvalls kommuns erbjudande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.