Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening Foto: Barbro Sellin, SVT

Lokal chef för kirurgin i Örnsköldsvik ska tillsättas

Uppdaterad
Publicerad

Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening, och Monika Johansson, samordningsdirektör, har fått i uppdrag att snabbt hitta en cheflösning för att rädda den akuta kirurgin i Örnsköldsvik. Det här framkom vid ett möte i Örnsköldsvik på torsdagskvällen.

Uppdraget kommer enligt Rocksén från den tillförordnade landstingsdirektören Hans Wiklund och Nina Fållbäck Svensson. Rocksén och Johansson arbetar mot målbilden att det så snart som möjligt ska finnas en lokal chef för kirurgin i Örnsköldsvik. I uppdraget ingår att utarbeta uppdrag och mandat för den nye chefen.

-Arbetet påbörjades igår. Vi har ingen fast tidsplan, men saker kommer att börja hända de närmsta veckorna, säger Rocksén. Det här är fantastiskt. Landstinget och politiker har för första gången på fem år sträckt ut en hand för att samarbeta med oss för att hitta lösningar, fortsätter han.

Örnsköldsvik hinner inte vänta på utredning

Rocksén menar att situationen idag är helt oacceptabel, och att det nuvarande systemet med länskliniker har byggt upp murar i organisationen

-Det är idag en icke fungerande organisation, där man konkurrerar inbördes, vilket är negativt för hela verksamheten, säger Rocksén.

Länsklinikorganisationen ska ses över av en extern aktör, men Örnsköldsvik hinner inte vänta på det, menar Rocksén, och säger att hitta en chef som får mandat att utveckla verksamheten är helt avgörande för framtiden för kirurgin i Örnsköldsvik.

-Det är fullständigt nödvändigt för samhället att vi löser det här. Annars riskerar vi stora kostnader för inhyrd personal och en ohållbar situation för akutkirurgin, avslutar Rocksén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västernorrland
Mer Nyheter