Lönnelid krävs på miljoner

Publicerad

SUNDSVALL Konkursen i höstas fick stor uppmärksamhet. Nu krävs de tidigare ägarna till Lönnelid Industrier i Sundsvall på två miljoner kronor.

Företaget uppges ha fakturerat byggvarujätten Bauhaus för ett stort antal friggebodar som aldrig levererades.

Klassisk bolagsplundring
Lönnelid Industrier i Sundsvall är det framgångsrika företaget som tecknade en stororder på friggebodar till Bauhaus – men, som plötsligt såldes till helt nya ägare för 1 krona. I höstas kom konkursen. 15 anställda förlorade jobbet. Skulderna i konkursboet är idag sju miljoner och affären misstänks vara ett upplägg för grov ekonomisk brottslighet.

– Det är en klassisk bolagsplundring, säger konkursförvaltaren Peter Thoms till Mittnytt

Det är emellertid oklart vem som är arkitekt bakom bolagsplundringen. Tidigare har en bulvan bosatt i Dalarna utpekats som en av de huvudansvariga men historien är mer komplicerad än så.

Krävs på två miljoner
Nu krävs de tidigare grundarna och ägarna till Lönnelid Industrier på två miljoner kronor. De har stämts av finansbolaget Prioritet Finans i Göteborg på 1 993 678 kronor plus ränta.

Enligt den stämning som lämnats in till Göteborgs tingsrätt har Bauhaus fakturerats för ett stort antal stugor som aldrig levererats. Bauhaus fick fakturorna men inga stugor.

Personlig borgen
Prioritet Finans som varit Lönnelids factoringbolag har dock betalat ut pengarna till Lönnelid Industrier i förskott. Nu när Bauhaus vägrar att betala blir det Prioritet Finans som blir sittande med svarte petter. Prioritet Finans hänvisar dock till en personlig borgen som paret Lönnelid tecknat och kräver tillbaka pengarna.

– Juridiskt är det ett säkert mål, men ekonomiskt är våra utsikter sämre. Tyvärr räknar vi med att förlora stora pengar, säger bolagsjuristen vid Prioritet Finans till Mittnytt.

Stugorna som försvann
Under de sista veckorna innan företaget såldes i somras skickade Lönnelid Industrier ut 11 fakturor för 73 stugor som skulle levereras till olika Bauhausvaruhus runt om i Sverige. Det är dom fakturorna som skickades ut under maj och juni förra året som tvisten i Göteborgs tingsrätt gäller.

Bauhaus uppger att man aldrig fått några stugor och tidigare ägaren till Lönnelid industrier säger att dom stulits från företagets parkering i Sundsvall dagarna efter försäljningen den 2 juli. Stölden ska enligt de tidigare ägarna ha skett mellan den 2 och 6 juli i somras. Mittnytt har ringt runt till tidigare anställda i Lönnelid Industrier. Vi har också talat med företagets grannar i området. Ingen bekräftar historien.

– Så många stugor fanns aldrig någonsin på parkeringen. Som mest kunde det stå 10, kanske 15 stugor färdiga för leverans på parkeringen, berättar en av grannarna.

Enligt konkursförvaltaren är det nya uppgifter.

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta dessa uppgifter som jag fått från ägaren, men det är en av många frågor som åklagarens och polisens utredning får försöka bringa klarhet i, säger Thoms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer