Lotta vill ta över i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser upp till politisk strid i Timrå inför valet. Kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) har fått en motkandidat från det egna partiet, Lotta Borg från Söråker.

I bakgrunden finns skolupproret i Timrå och missnöjet med kommunledningens sätt att driva skolfrågor. Lotta Borg var en av de tongivande i skolupproret som rörde upp känslor i kommunpolitiken under fjolåret.

– Det är riktigt. Jag har beslutat att ställa upp som kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande och det handlar främst om en annan syn på skolpolitiken i kommunen. Men kanske behövs det också en föryngring av partiet, säger Lotta Borg till Mittnytt.

Arbetarekommunernas nomineringar inför valetavslutades på fredagen och det är första gången som kommunalrådet Ewa Lindstrand utmanas inom det egna partiet. Ewa Lindstrand tillträdde 2002 och tvekade länge om hon skulle ställa upp för ytterligare en valperiod.  Hon har emellertid gett valberedningen beskedet att hon är beredd att axla ordförandeposten ytterligare en valperiod.

Mittnytt: Två kandidater till samma post, kan det bli stormigt?

– Det hoppas jag inte. Närmast blir det en fråga för valberedningen att fundera på, säger Lotta Borg.

Fler nya namn

Lotta Borg har nominerats av Tallnäs-Böle (S)-förening, men hon är inte det enda nya namnet som kandiderar till en toppost i Timrå kommun. Stefan Dalin som är medlem av kommunstyrelsen har accepterat nomineringen från flera (S)-föreningar att kandidera till vice kommunalrådsposten, eller mer formellt som kommunstyrelsens vice ordförande. Den posten innehas idag av Jan-Christer Jonsson som under lång tid varit kommunalrådet Ewa Lindstrands parhäst i kommunpolitiken i Timrå.

De slutgiltiga nomineringarna beslutas av Timrå Arbetarekommun i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.