Foto: SVT

Lurade till sig nästan sex miljoner av sin bank – åtalas för grovt bedrägeri

Publicerad

En man i 35-årsåldern från Ångermanland ställs inför rätta för grovt bedrägeri. Det sedan han enligt åtalet lurat Klarna Bank att betala ut totalt närmare sex miljoner kronor för betalning av ordrar och fakturor som inte existerade.

Mannen som är egenföretagare har enligt åklagarens gärningsbeskrivning under en relativt kort period, mellan juni och augusti 2020, ”skapat en mycket stor mängd oriktiga ordrar/köp” där han angett att han skulle betala senare.

Fakturorna har upprättats manuellt – men kunderna har enligt åtalet varit påhittade. När pengarna betalats ut från Klarna Bank har han återkallat ordrarna.

Enligt åklagaren har han också vid upprepade tillfällen skapat falska beställningar med det egna företagskortet via bolagets försäljningsplats på nätet. ”Köpen” har sedan annullerats.

Krävs på fyra miljoner i skadestånd

Sammantaget ska mannen ha förmått Klarna Bank att betala ut 5,8 miljoner kronor med de fejkade ordrarna och fakturorna som underlag.

Åklagaren yrkar på näringsförbud för mannen, och Klarna Bank kräver honom på skadestånd på drygt fyra miljoner kronor plus ränta.

Domstolen har tidigare säkrat värden i mannens tillgångar genom ett beslut om kvarstad, för att Klarna Banks skadeståndsanspråk ska kunna täckas om mannen fälls.

Själv nekar han till alla anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.