Assistansbolaget Lystra om vaccinkrav på personalen: Kan behöva säga upp fler i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två anställda på assistansbolaget Lystra i Västernorrland riskerar att bli uppsagda på grund av att de valt bort vaccin mot covid-19. Det säger bolagets HR-ansvarige. Totalt i hela landet rör det sig om 20-30 anställda.

Assistansbolaget Lystra, med cirka 150 anställda i Västernorrland, var först i landet med att besluta att omplacera eller säga upp personal som är ovaccinerad. 

Emma Sjöberg i Sundsvall var den första anställda på bolaget att bli uppsagd eftersom hon valt att inte vaccinera sig och det ser ut att bli fler.

Coronaviruset i Västernorrland

– Ja det kommer att vara ett antal mellan 20 och 30 ute i landet. I Västernorrland har vi två individer där vi står med en handlingsplan där man inte vill vaccinera sig, säger Jesper Gullstrand på Lystra.

Utsatta kunder

– Våra anställda jobbar väldigt kundnära, närmare än en meter från de här individerna, och då ser vi att det är av stor vikt att våra anställda ska vara vaccinerade för att minska smittspridningen och utsattheten för våra kunder, säger Jesper Gullstrand på Lystra.

Han säger samtidigt att brukaren/kunden kan välja att göra avsteg från bolagets beslut och välja att ha ovaccinerad personal.

– Det finns några sådana fall där man som kund säger att det inte spelar någon roll, men överlag vill man ha vaccinerad personal, säger han.

”Många är positiva”

Lystras beslut om vaccinkrav för personalen fattades i början på december.

– Sedemera fick det en väldigt stor uppmärksamhet. Det finns en del ovaccinerade som reagerar negativt men den största delen har reagerat positivt och vi har en låg grad av smitta bland våra anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet