Nybergs planerade bygge tornar upp bakom museet. Foto: montage av Nybergs måleri

Lyxbygge som sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet i centrala Örnsköldsvik fortsätter. Projektet som sticker ut mest är Solsidan – Nicklas Nyberg och Gert Wingårds senaste satsning.

Närmare 400 nya lägenheter är på gång i centrala Örnsköldsvik de närmaste två åren. Just nu färdigställs Hamnlotsen, 56 lägenheter med hälften bostadsrätter och hälften hyresrätter och med start nästa år ska gamla kommunhuset i centrum byggas om till 156 mindre hyreslägenheter.

Det mest spektakulära projektet är dock Solsidan – Ö-viksentreprenören Nicklas Nybergs 16-våningshus på Folkets parkområdet. Projektet är ytterligare ett samarbete med arkitekten Gert Wingård.

– Vi vill göra något speciellt, som tillför Örnsköldsvik någonting. Det finns så många ingredienser i det här fastigheten som ingen annan fastighet i Sverige kommer i närheten av, säger Nicklas Nyberg.

Det handlar bland annat om en flerfärgad glasfasad och en stor takterrass med pooler och eldningsmöjligheter.

– Man ska kunna grilla kött och grejer uppe på terrassen – hundra meter över havet.

Har du någon målgrupp i åtanke för det här huset?

– Senast i morse när jag var på Arlanda träffade jag folk som säger att de blir sugna på att flytta hem till Ö-vik för att det händer så mycket. Naturligtvis är det en jätteviktig målgrupp, konstaterar Nicklas Nyberg.

Precis som Ting1, Nyberg och Wingårds färgstarka hus som invigdes ifjol, har Solsidan redan väckt debatt. Och det är inte alla som tycker att fastigheten blir ett vackert inslag i stadsbilden.

– Det ska beröra, annars är det ett misslyckande. Det här är ett hus som ska sticka ut. Det är en debatt som är väntad och jag ser fram emot mer, säger Nicklas Nyberg.

Byggstarten är beräknad till 2016 och inflyttning året därpå.

– Jag räknar med att en detaljplanändring tar ungefär ett och ett halvt år.

Örnsköldsvik är en av de städer i Norrland där det byggts flest lägenheter de senaste åren. På tillväxtavdelningen menar man att det är resultatet av en medveten strategi.

– Redan i början på 90-talet så isolerade man just bostadsbyggande som något som driver tillväxt och något vi måste jobba aktivt med för att skapa en attraktivitet i vår stad, säger Peter Juneblad, näringslivschef i Örnsköldsvik.

Örnsköldsviks kommun står ju mer eller mindre still befolkningsmässigt – hur går bostadsbyggandet ihop med det?

– Man måste fråga marknaden i första hand. Och de som investerar bedömer att de får igen sina pengar och att det finns en efterfrågan på attraktiva bostäder. Prisnivån i Örnsköldsvik är ju också förhållandevis hög med norrländska mått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer