Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny typ av hjärnstimulering har visat sig vara effektiv mot depression. Hur går behandlingen till och hur fungerar den? Hör svaret i videon. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Magnetstimulering hjälper deprimerade – metoden finns nu på Sundsvalls sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Magnetstimulering av hjärnan är en metod som används för patienter med svårbehandlad depression.

– Tre minuter och åtta sekunder. Så lång tid tar vanligtvis varje behandlingstillfälle. Men det krävs en kur. Varje vardag i fyra till sex veckor behöver patienten komma hit för behandling, säger Jenny Nordlander, psykiatrisjuksköterska på ECT / TMS mottagningen på Sundsvalls sjukhus.

Det handlar om så kallad transkraniell magnetstimulering, TMS. Behandlingen innebär att elektromagneter sätts tätt mot patientens huvud som producerar en magnetpuls i hjärnan, vilket gör att nervceller får lättare att öka eller minska sin aktivitet.

Mottagningen införde behandlingsformen 2018 men fick stänga på grund av pandemin. Men har nu kommit igång och nu behandlas fem patienter om dagen.

Stor del av patienterna blir bättre

– Enligt forskningsresultat som vi fått så är det ungefär 50 procent som får en halvering av sina depressiva symtom, säger Roberto Romboni, psykiatrisjuksköterska.

Hur går behandlingen till och hur fungerar den? Se det i videon.

Vad är magnetstimulering?

Magnetstimulering, eller repetitiv transkraniell magnetisk stimulering (rTMS) som det också kallas, är sedan 2017 ett rekommenderat behandlingsalternativ vid svårbehandlad depression.

Behandlingen innebär att en elektromagnet sätts mot huvudet, mitt över pannan. Magneten producerar ett snabbt varierande magnetfält som framkallar ett svagt elektriskt fält i hjärnbarken. Detta leder till att nervcellerna i hjärnan som ligger strax under spolen antingen får lättare eller svårare att signalera.

iTBS är en variant av behandlingen, intermittent thetaburst-stimulering. Skillnaden är att den enbart tar 3 minuter jämfört med rTMS som tar 37 minuter.

rTMS finns på ett 20-tal sjukhus i landet där iTMS är den mest vanliga metoden. Det är upp till varje region/sjukhus att implementera metoden.

Förra året behandlades drygt 500 patienter med magnetstimulering i Sverige.

På 1177 kan man läsa mer om magnetstimulering.

Källa: Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.