Förtalsdömde Safaee ( t v ) får behålla jobbet – utpekade Per Wahlberg vill inte kommentera: ”En sak för Sollefteå kommun”

Förtalsuppgifter upprepades på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

I ett inlägg på sociala medier spred Majed Safaee samma uppgifter som han tidigare dömts för att ha spridit.

I somras fälldes Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safee för grovt förtal av landstingspolitikern Per Wahlberg (M). Han dömdes till villkorlig dom, 15 000 kronor i böter och 5 000 kronor i skadestånd till Per Wahlberg.

Skickade till media

Förtalet bestod i att Safaee, under falskt namn, spridit uppgifter avsedda att misskreditera Per Wahlberg. Safaee skickade uppgifterna bland annat till SVT Västernorrland.

Majed Safaee

Förtalsuppgifter på nätet

Efter P4 Västernorrlands avslöjande att Safaee före denna händelse även försökt förmå Wahlberg att sprida felaktiga uppgifter om dåvarande landstingsrådet Elisabet Strömqvist, skrev han inlägg till sitt försvar på sociala medier.

I ett av inläggen refererar Safaee till domen mot honom och sprider där återigen samma uppgifter som han tidigare dömts för att ha spridit.

Wahlberg förvånad

– Då sprider han ju förtalet, säger Per Wahlberg till SVT.

Wahlberg är både förvånad och upprörd över informationen om de publicerade uppgifterna. Om han kommer att vidta några rättsliga åtgärder mot Majed Safaee är ännu oklart.

Uppdatering: Togs bort

Efter att SVT Västernorrland uppmärksammat Majeds publicering redigerade han bort förtalsuppgifterna ur inlägget. Istället uppmanar han nu läsarna att begära ut hans förhörsprotokoll. ”Orkar inte med mer tjafs” skriver han.

Lite om förtal

Förtal regleras i 5 kap. 1 § Brottsbalken och förutsätter att uppgiften är lämnad till någon annan än den förtalade. Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning döms för förtal. Uppgiftslämnandet ska vara ämnat att leda till skada men en faktisk skada behöver ej ha uppstått.

Observera att det spelar ingen roll för förtal om uppgiften varit sann eller inte. Det spelar alltså ingen roll om uppgiften hämtats ur en offentlig handling.

Källa: Lawline.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Majed Safaee

Mer i ämnet