Makedonske chauffören överklagar

Publicerad

Han friades i tingsrätten men fälldes i hovrätten. Nu överklagar han till Högsta domstolen.

Den 45-årige makedonske medborgare, som tidigare blivit mycket omskriven efter att ha tagits av polis med falska handlingar och efter en lång rättsprocess slutligen fällts för detta av hovrätten för nedre Norrland, överklagar nu domen till Högsta domstolen.

Han fick ett mycket milt straff av hovrätten, villkorlig dom utan böter, men nu vill han frias helt.

Åkerifusket

Kan inte betala

Dessutom skriver hans advokat, Alina Andras, i överklagan att han hur som helst ska befrias från skyldigheten att återbetala en del av advokatkostnaderna.

I överklagandet anförs att hans ekonomi försämrats avsevärt och hovrätten kritiseras för att man inte gjort någon ny bedömning av hans ekonomi.

Hade inget uppsåt

När det gäller själva sakfrågan menar han att det var omöjligt för honom att upptäcka att de handlingar han köpt i Bulgarien var falska.

När det gäller hans eventuella vetskap om att myndigheter utfärdade falska handlingar i Bulgarien menar han att det är uppgifter som framkom långt efteråt, när han redan var i Sverige, och var något som han inte kunnat känna till.

Bakgrund

Den makedonske chauffören körde en daglig rutt mellan Jönköping och Sundsvall för ett svenskt åkeri. Men efter ett tips till polisen i september i fjol stoppades han i Armsjön, Njurunda. Han visade då upp bulgariskt körkort och pass. Han lät polisen tro att han var medborgare i EU-landet Bulgarien och därmed kunde arbeta fritt i Sverige.

Förfalskningar

Polisen avslöjade dock snabbt att alla hans handlingar var falska. Dessutom saknade han arbetstillstånd att köra lastbil i Sverige och EU.

Chauffören åtalades för urkundsförfalskning och olovlig körning. Han uppgav i rätten att han blivit lurad av en mellanhand i Bulgarien som ordnade fram handlingarna. Han sade själv att han betalat 40 euro för de handlingar som visade sig vara förfalskningar.

Sundsvalls tingsrätt trodde på mannens förklaring och eftersom han då saknat uppsåt att begå brott friades han.

Massiva protester

Reaktionerna på domen blev starka. En proteströrelse som aldrig tidigare skådats på de svenska vägarna växte fram. Tusentals ilskna chaufförer körde i demonstrationståg. Många stannade sina bilar längs vägarna varje dag, som en protest.

Nyheten om domen fick även internationell uppmärksamhet i EU. Hundratals personer lämnade in egna överklaganden.

Falsk urkund

Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson överklagande också domen. Men överklagandet gällde bara brukande av falsk urkund, inte olovlig körning. Efter den friande domen har det framkommit att chauffören faktiskt också hade ett riktigt körkort för att få köra lastbil. Men det körkortet gäller bara i Makedonien.

Åklagaren menade att chauffören varit medveten om att det faktiskt utfärdats en stor mängd bulgariska pass till makedoniska medborgare som inte uppfyllt de grundläggande kraven. Han har själv vittnat om detta.

Därigenom menade åklagaren att han haft en skyldighet att så långt möjligt, kontrollera om de aktuella handlingarna faktiskt var äkta.

Kom inte

När förhandlingarna i hovrätten startade var den makedonske chauffören inte närvarande. Rättegången genomfördes utan honom.

Åklagare Karin Everitt, som tagit över målet, yrkade på villkorlig dom för chauffören.

Hovrätten gick på åklagarens linje och fällde chauffören för brukande av falsk urkund. Rätten utdömde en villkorlig dom.

Straffvärdet, slog hovrätten fast, motsvarade en månads fängelse. Men med tanke på att mannen suttit frihetsberövad en tid fanns ingen anledning att döma ut några böter.

Körde vidare

Redan när han stoppades första gången tog polisen hand om maannens falska handlingar. Hans bana som yrkeschaufför i Sverige borde därför ha tagit slut. Men när Uppdrag granskning uppmärksammade fallet framkom att han fortsatt köra lastbil i Sverige. Det hade satt tydliga spår i hans brottsregister.

I februari i år stoppades han på E6:an i Falkenberg i en slovensk långtradare. Han saknade fortfarande förartillstånd – men eftersom han den här gången inte hade några förfalskade handlingar blev det ingen rättegång. Han kom undan med 3 000 kronor i böter.

Så sent som i augusti var det dags igen. Han stoppades då i Lomma bakom ratten på en bulgarisk bil med holländskt släp. Brottet var detsamma och böterna likaså.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åkerifusket

Mer i ämnet