På Ala skola i Söråker utanför Timrå kommer det nästa läsår att vara 195 elever från årskurs sex till nio. Av dem är det 19 barn som har en diagnos eller är under utredning. Procentuellt är det tio procent som behöver extra stöd och hjälp. En ovanligt hög siffra.
Höga siffror i Timrå
– I Timrå kommun så har tycker vi att vi har haft ganska höga siffror. Då har vi kunnat lega på fyra procent i snitt i kommunen, men att vi har haft så här hög siffra på Ala skola, det har jag inte varit med om förut, säger Ann-Christin Isaksson, förvaltningschef inom barn- och utbildningsförvaltningen i Timrå kommun.
Exakt vad det beror på är det ingen som vet. Det handlar delvis om vilka skolor det är som fyller på med elever, men också andra saker:
– Vissa föräldrar har valt Ala skola för att de vet att eleverna får bra stöd där och sen har vi en viss inflyttning. Jag tror att det här är en tillfällighet, fortsätter, Ann-Christin Isaksson.
Roger Engström tillträdde som rektor på Ala skola för ett läsår sedan. Nu blir utmaningen att hjälpa eleverna på rätt sätt.
Lugnare tillvaro
– Det kan vara allt från att man behöver jobba extra med lästräning till mycket tuffare delar. Det kan handla om att få eleverna till skolan skolan helt enkelt och ibland kan det handla om att eleven behöver en lugnare tillvaro än i klassrummet och hitta en lösning där. Men all undervisning ska utgå från klassrummet och jag tror ju att det är där man ska sätt in insatserna, säger rektor Roger Engström.
Diagnoserna kan vara allt från autism eller Aspergers syndrom till läs- och skrivsvårigheter. Det viktiga enligt rektorn är att synliggöra elevernas behov och få rätt diagnos så tidigt som möjligt.
Barnets bästa
– Vi försöker få föräldrarna att inse att det här är för barnets bästa. Är det lägen då det kanske krävs medicinering, så är ju det en jätteviktig del i det här arbetet med de här eleverna i skolan, säger Roger Engström.
Han anser att eleverna ska få det stöd de behöver i klassrummet så långt som det är möjligt.
– Jag tror inte att fler vuxna alla gånger är den rätta lösningen, utan det är ju hur man anpassar undervisningen och att inte lyfta bort eleven för undervisning för lätt. Isåfall är det bättre att det kanske är två vuxna i klassrummet som jobbar med gruppen och att man kan lägga extra tid på de elever som har stora behov.
Bra stöd
Timrå kommun har uppmärksammat att det kommer att bli ett stort behov på Ala skola till hösten och rektorn tycker att han får ett bra stöd.
– Jag har ju en tydlig tanke hur vi vill jobba här på skolan med att försöka jobba med två vuxna i klassrummet och då finns det respons uppåt att man tror på den lösningen och försöker se till så att vi kan få medel för det, avslutar rektor Roger Engström.