Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av Norra bergets huggormar visade upp sig för de som var intresserade, följ med på ormspaning med Göran Hermansson i videon. Foto: Fredrik Israelsson

Många ormmöten men inte fler ormar – ormguiden avlivar myten

Uppdaterad
Publicerad

Under maj och juni har giftinformationscentralen fått in fler samtal om ormbett än vanligt. Man kan få uppfattningen att det är extra mycket orm i år, att det är ett ormår. Men ormarna är inte fler, det berättar ormguiden Göran Hermansson på Norra berget i Sundsvall.

SVT Västernorrland följde självutnämnde ormguiden Göran Hermansson på Norra berget i Sundsvall en solig dag när folk rör sig i friluftsområdet och ormarna är aktiva. Göran förklarar att det inte finns ormår i den bemärkelsen att ormarna plötsligt skulle vara fler. Det är vädret som är förklaringen till att man kan uppleva att det är gott om ormar.

– När det är vackert väder är folk ute i naturen och då ser de ormar, säger han.

På plats dagligen

Göran Hermansson har varit på plats bland ormarna på Norra berget i stort sett dagligen under ormsäsongen i över 20 år, framförallt för att sprida information och undvika konfrontation med besökare i friluftsområdet. Han visar de som är intresserade ormarna och svarar på frågor. Göran tycker att det har givit resultat.

– Folk har blivit mindre rädda för ormarna sedan jag började vara här.

En meter lång huggorm

Människor stannar till och får en spontan guidning och ormarna sviker inte. Göran kan visa upp en stor huggormshona. Ormen är en meter lång.

– Det är kul att vi har lite ormar här i stan och att vi har en duktig gubbe som kan visa dem, säger Emil Edman som tycker att han fått lära sig nya saker.

Följ med på ormspaning med Göran Hermansson i videon.

Huggormar

Huggormar finns hela landet, utom längst upp i norr. Som regel ser man fler huggormar i skärgårdar än på andra ställen. Det kan bero på att de är lättare att hitta i det skoglösa landskapet.

Vuxna huggormar blir vanligen upp till 65 cm, men enstaka exemplar på drygt 100 cm har påträffats i Sverige.

Av svenska ormar är det bara huggormen som är giftig, men den går aldrig till anfall och biter inte om man inte trampar nästan rätt på den. Alla andra ormar är ofarliga.

Alla sorters ormar är fridlysta i Sverige. Det innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar och deras ägg och ungar.

Det är bra att stampa lite när man går i områden där det kan finnas huggorm så den känner av vibrationerna när man kommer.

Om man blir huggormsbiten ska man vila och hålla den bitna kroppsdelen så stilla som möjligt, gärna lägga sig ner. Lämna bettstället helt i fred. Kontakta alltid sjukhus eller vårdcentral om du har blivit biten av en orm.

Källa: Naturvårdsverket, Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.