Många skabbrävar i år

Uppdaterad
Publicerad

Flera skabbrävar har rapporterats synliga i Sundsvallsområdet och nu har kommunen satt ut fällor på flera platser.

Just idag var buren i Sidsjön tom, men rapporterna om skabbrävar är många i Sundsvallsområdet. Kommunen har även satt ut fällor i Njurunda, Nacksta och på Alnön. Hittills har bara en skabbräv fångats in och avlivats.

– Det är mycket svårt att få dom i fällor för det finns så mycket annan mat just nu. Det är fågelungar, grodor och råttor. Räven ska vara riktigt hungrig innan han går i en fälla, säger Olle Nordlander skyddsjägare i Sundsvalls kommun.

Rävskabb orsakas av ett kvalster som äter sig in i huden. Räven kliar sönder sig och infektioner gör att den dör av svält, utmattning, eller sjukdom. Orsaken till rävskabben just nu är att det var ett riktigt sorkår ifjol och då exploderade rävstammen. Och som hundägare bör man vara vaksam.

– Ja man ska ha hundarna i koppel. Går dom och nosar där räven har varit och skrubbar sig då blir dom också smittade, säger Olle Nordlander.

I jaktlagen och jaktförordningen står dessutom att hundar under tiden den 1 mars till 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt.

Fakta rävskabb

Rävskabb orsakas av ett parasitärt kvalster, Sarcoptes scabiei, som även kan infektera andra djurarter, inklusive människor.

Den variant av Sarcoptes scabiei som infekterar rävar smittar visserligen människor men ger i allmänhet endast kortvariga besvär hos människan, s.k. skenskabb.

Kvalstret kan inte fortleva och föröka sig på de värddjur som är främmande för dem.

Källa SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.