Många unga utsätts för inkilningar – vanligast bland tjejer: ”Förvånad över resultatet”

Publicerad

Inkilning har på senare tid cirkulerat i media då bland annat sportprofiler berättar om deras inkilning – historier som övergrepp och kränkningar.

Nu visar en studie att en av tio elever som studerar på ett idrottsgymnasium har utsatts för inkilningar och att sju procent utsatts för kränkningar.

Magnus Ferry jobbar som docent på Umeå universitet och har på uppdrag av Riksidrottsförbundet framställt en rapport om elevmåendet i olika idrottsgymnasium.

– Nästan vart tionde elev säger att de blivit utsatta för inkilning eller nollning. I en annan fråga gällande kränkningar menar sju procent av de som svarat att de någon gång fått utstå kränkningar under studieperioden, säger Magnus Ferry, docent på Umeå universitet som framställt studien.

Enligt Magnus Ferry är det tjejer och kvinnor som främst blivit utsatta för inkilningar eller andra kränkningar.

– I en följdfråga om vem det är som utsatt dem för kränkningar så är det i störst utsträckning andra elever som gjort det men i vissa fall är det även lärare, säger Magnus Ferry.

Oväntat resultat

Magnus Ferry är delvis förvånad över resultatet.

– Magkänslan sa att det kanske skulle varit vanligare bland de maskulina, manliga kulturerna där det finns hårdare jargong.

Skolornas ansvar

I studien tas även elevmåendet upp och resultatet visar att en tredjedel av eleverna någon gång mått så dåligt att det påverkat deras vardag eller idrott.

– Vi vet att allt det här förekommer och det viktiga är att man aktivt jobbar på skolorna för att motverka dessa beteenden, säger Magnus Ferry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.