Foto: SVT & TT

Marcus från Härnösand såg terrorattacken i New York: ”Jag ringde föräldrarna – då kom det andra planet”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Sörlander från Härnösand jobbade i finanskvarteren på Manhattan i New York 2001. Han trodde att det skulle bli en vanlig dag på jobbet när han hämtade sin kopp kaffe på kontoret på morgonen. Men så blev det inte.

Han hade ställt i ordning sin laptop och hämtade sitt morgonkaffe. Så långt var allt som vanligt. Efter en stund stod kollegorna och tittade ut. Något fruktansvärt hade hänt.

– Det jag minns var kontrasterna mellan tystnaden där jag stod innanför tjocka glas och ljudnivån när jag sedan kom ut i kalabaliken. Det är som att stå med ljudet avstängt och titta på det som händer. Overkligt.

Kaos och förvirring

Han skulle nu ta sig ut från femtonde våningen.

– Det var kaos och förvirring. Jag ville hem och blev också rädd.

Klump i magen

Han tog sig ut från byggnaden och gick väserut mot Battery Park och sedan norrut på Manhattan. Där på avstånd såg han byggnaderna kollapsa.

– Jag såg när första skrapan föll och då fick jag en klump i magen eftersom jag visste hur många som jobbade i huset och hur många i räddningspersonalen som kommit dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.