Tillsammans med grannen Lasse Melander jagade Marianne Karlstedt efter inbrottstjuvarna. Foto: Örjan Leek/Profilbild

Marianne väcktes av inbrottstjuvar i Härnösand

Publicerad

Det blev ett plötsligt uppvaknande för Marianne Karlstedt i Härnösand natten mot idag. Två inbrottsjuvar hade gått igenom större delen av hennes villa och närmade sig hennes sovrum.

Marianne Karlstedt hade hört oväsen men somnat om, vaknat och somnat om igen. Var lite osäker på klockan men när hon väl insåg att hon hade besök av två inbrottstjuvar blev det fart på den snart 69-åriga Marianne.

I nattsärken klockan 6 på morgonen satte hon fart efter dom, ut genom huset och ut på Bandyvägen, skrikandes.

Bara kalsongerna

Flera grannar hörde henne och Lasse Melander några hus längre bort såg Mariannes jakt genom fönstret och i bara kalsongerna hängde han på.

– De bortflytande inkräktarna hade stulit med sig en dator och en dokumentportfölj och papperen flög omkring när de siktade på skogsomådet upp mot Länsmuseet Murberget.

Polisen kommer

En morgontidig cyklist såg vart inbrottstjuvarna vek av och samtidigt kom en ditlarmad polisbil genom en park. Efter kortare jakt fick de omkull de snopna tjuvarna som förutom bland annat datorn också fått med ett etui med 14 stycken nya knivar och förskärare.

– Tänk om de skulle förstått vad som var i detta etui, berättar Marianne som är ganska adrenalinstinn, fortfarande 10 timmar efter händelsen.

Grannsamverkan

Vi står och hör hennes och Lars berättelse när en annan granne, Lena Johansson, dyker upp med en tacksamhetens kram och en ask chokladhjärtan.

– Du var så arg så jag trodde asfalten skulle smälta under dina fötter Marianne.

Man får tycka att det var grannsamverkan på Bandyvägen/Maratongatan på torsdagsmorgonen, men de inblandade är samtidigt oerhört tacksamma över Polisens arbete.

– Professionellt, säger Lars Mellander.

Männen som är i 20- respektive 35-årsåldern är anhållna. I morgon eller i helgen väntas åklagare ta beslut i häktningsfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.