Mätare exploderade i handen på elektriker

Publicerad

En elektriker chockade i samband med en felkoppling som kunde ha fått allvarliga följder.

Aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall har anmält en arbetsplatsolycka som inträffade i mitten av december i år. Enligt anmälan tillkallades en elektriker med kunskap om högspänning, för att reparera ett elfel i en suganläggning vid fabrikskajen.  

För att felsöka kopplade elektrikern in en spänningsprovare i tron att det var 400 volt i ett elfack medan det i själva verket var 6.000 volt. Det skapade en ljusbåge som fick spänningsprovaren att explodera i händerna på mannen.

Elektrikern fördes till sjukhus och det konstaterades att han inte hade fått ström genom kroppen, men chockades av händelsen.

Enligt företagets anmälan framgår det att facket var korrekt uppmärkt med 6.000 volt och övriga säkerhetsanordningar som reläskydd och ljusbågsvakt fungerade vid olyckstillfället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.