Butik skänker bort mat

Uppdaterad
Publicerad

Varje år slängs stora mängder mat som livsmedelsbutikerna inte lyckats sälja, nu vill en butik i Sundsvall istället skänka bort tjänlig mat till hjälporganisationer.

Det mesta av det som slängs bort är fullt ätbart, men av olika anledningar tvingas butiker slänga en hel del i onödan. Enligt Naturvårdsverket slängdes år 2014 hela 30 000 ton mat från våra svenska matbutiker, något som utgör ett stort problem ur en miljöaspekt.

Hjälporganisationer

I en kartläggning som SVT gjorde visade det sig att man från kommunens håll inte har koll på hur mycket butiker slänger. Nu har en svensk butikskedja börjat ta saken i egna händer. Istället för att slänga sådant som är ätbart har man på Willys en vision om att deras butiker ska skänka den maten till hjälporganisationer.

Matsvinnet

– Vi tjänar inte pengar på det här men vi tycker att det känns som en så pass viktig fråga. Vi vill minska matsvinnet för miljöns skull, och också för att kunna se till att det hamnar där det behövs, säger Johanna Eurén, kommunikationsansvarig på Willys.

Söker samarbetspartner

En butik i Sundsvall vill nu hitta lokala hjälporganisationer som kan ta emot maten och se till att det går till behövande. I helgen satte butiken ut annonser i tidningar om att man söker samarbetspartners.

Hjälpa utsatta

– Det ska vara organisationer som är organiserade och har personal. I Piteå till exempel samarbetar man med Länkarna. Målsättningen är att hjälpa människor som är utsatta, som behöver gratis mat. Och det är klart att mat som är tjänlig ska man inte slänga iväg, det kan mätta magar, säger Michael Andersson, butikschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet

Mer i ämnet