Mellanselskolan rustar för att ta emot flyktingbarn – tillfälliga moduler blir kvar

Publicerad

Enligt Migrationsverket kan så många som 450 flyktingar komma till Mellansel. Flera av dem är barn som ska in i skolverksamheten och moduler från förra flyktingvågen kommer att få stor betydelse.

Under den förra flyktingvågen då framför allt familjer från Syrien flydde till Europa hamnade många i Mellansel i Örnsköldsviks kommun. För att klara av ökningen av barn i skolan installerades tillfälliga moduler 2016. Efter sommaren 2021 då Migrationsverket flyttade alla asylsökande från Mellansel monterades all inredning ner. Modulerna skulle precis i dagarna skickas tillbaka när beskedet kom att Mellansel återigen blir en flyktingort.

– Nu blir det förlängt och vi håller på att iordningställa paviljongerna igen, säger Mats Falck som är rektor på Mellanselskolan.

Västernorrland och kriget i Ukraina

”Vi löser det”

Hur många fler barn det slutligen blir på Mellanselskolan är oklart. Men med tanke på att nästan 500 flyktingar väntas lär en stor del vara barn.

– Vi kommer att ta emot de som finns här. Vi löser det, det är så vi resonerar. Det kan säkert bli så att vi måste anställa mer personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet