Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba, My och Astrid sysslar alla med olika fritidsaktiviteter. I klippet berättar de om att ha en meningsfull fritid påverkar deras skolgång. Foto: Eric Heller/SVT

Meningsfull fritid kan göra att fler klarar gymnasiet – Sundsvallseleverna: ”Får en att tänka på annat”

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av elever i Sverige klarar inte av gymnasiet. En ny studie visar nu på att en meningsfull fritid kan leda till att fler slutför sin gymnasieutbildning.

SVT har frågat några gymnasieelever i Sundsvall om de tycker att deras fritidsaktiviteter hjälper deras skolgång.

– Det är oerhört viktigt att man avslutar gymnasiet, även om man får låga betyg så ökar chanserna att få ett jobb betydligt med en examen, säger Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens universitet till SVT Sörmland.

Katarina Bälter är en av personerna bakom studien. Den visar att meningsfull fritid kan bidra till minskad stress samt att ungdomar har bättre förutsättningar att hantera skolans krav.

Konsekvenserna av att inte klara gymnasiet

Några av konsekvenserna av att hoppa av gymnasiet som presenteras i studien är svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden, ökad risk för bidragsberoende och problem med psykisk och fysisk ohälsa.

– Det kan få en att tänka på annat än att vara stressad, säger Astrid Eriksson som utövar bland annat dans på fritiden.

MENINGSFULL FRITID

• I studien definieras fritid som all ledig tid – alltså all tid som inte spenderas i skolan, på jobbet eller sovande. Den omfattar både strukturerade och ostrukturerade aktiviteter.

• Meningsfull fritid är allt som främjar ett liv som bland annat är glädjerikt, ger nya upptäckter eller färdigheter samt stärker självförtroende och känsla egenmakt, enligt en nordamerikansk studie om fritidens betydelse (2017).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.