Det är i nuläget bara kommunerna Trosa och Vingåker som är fria från covid-smitta inom äldreomsorgen i Sörmland. Foto: TT

Mer personal till Sundsvalls äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun satsar 30 miljoner extra på mer personal inom äldrevården.

I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige i Sundsvall att 30 miljoner kronor extra för mer personal och mer hälsosamma scheman i äldreomsorgen.

Nu har socialnämnden bestämt hur miljonerna ska fördelas. Hälften av pengarna, 15 miljoner kronor, går till ökad grundbemanning.

– Det känns riktigt bra att nu kunna få fördela pengarna i satsningen. Genom att höja grundbemanningen på våra äldreboenden och genomföra ett antal andra personalförstärkningar kan vi både öka livskvaliteten för de äldre och få till mer hälsosamma scheman för personalen, säger Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande.

Resten av pengarna går till fler sjuksköterskor, en satsning på specialistundersköterskor och förstärkt bemanning vid särskilda behov.

Så fördelas pengarna

  • 15 miljoner kronor till höjd grundbemanning på äldreboende. Satsningen motsvarar 30 årsarbetande undersköterskor.
  • 5 miljoner kronor till förstärkt bemanning inom hälso- och sjukvården. Motsvarar 8 årsarbetande sjuksköterskor.
  • 3 miljoner kronor till specialistundersköterskor. Motsvarar 6 årsarbetare.
  • 2,5 miljoner kronor till förstärkt bemanning vid särskilda behov inom äldreboenden. Motsvarar 5 årsarbetande undersköterskor.
  • 2,5 miljoner kronor till den fortsatta implementeringen av Skönsmomodellen. Motsvarar 5 årsarbetare.
  • 2 miljoner kronor till fortsatt utveckling av Sundsvall som demensvänlig kommun genom Demenscentrum. Motsvarar 4 årsarbetare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.