Pressansvariga på Migrationsverket avböjer intervju och svarar bara skriftligt – men inte på alla frågor vi ställt.

ABF-skandalen i Västernorrland: Migrationsverket vill inte svara på frågor

Uppdaterad
Publicerad

Igår berättade vi om den person anställd på ABF i Västernorrland som på eget bevåg lämnat uppgifter till Migrationsverket om asylsökande, men Migrationsverket vill inte intervjuas.

Det är P4 Västernorrland som i veckan avslöjat skandalen kring ABF i länet.

En ABF-person har skickat mail, från ABF:s e-postkonto, med uppgifter om två iranska systrar. I mailet beskrivs systrarnas berättelse som helt falsk, som inte tror att de lämnat islam för kristendomen. Enligt uppgiiftslämnaren ”spelar de teater”.

ABF:s ordförande avvisar bestämt att personen på något sätt skulle ha agerat på uppdrag av ABF och Migrationsverket har förnekat att man skulle uppmuntrat till detta.

Migrationsverket avböjer intervju

SVT vill naturligtvis ställa frågor till Migrationsverket om den här hanteringen.

Detta är de frågor vi ville ställa:

– Kommer Migrationsverket att utreda om den här personen tidigare har lämnat uppgifter på samma sätt som nu avslöjats? 

– Har denne person regelbundet vänt sig till någon särskild handläggare på Migrationsverket.

– Om det upptäcks tidigare fall där ABF-företrädaren agerat och inkommit med uppgifter om/kring asylsökande – hur ska Migrationsverket hantera det?

Svarar via mejl

Här är Migrationsverkets svar:

”Bevisvärdet av ett sådant tips, från allmänheten, är i sig lågt. Det finns alltså ingen anledning att tro att enbart en uppgift i tips från allmänheten avgör hur vi bedömer ett ärende.

Den sökande (och den sökandes offentliga biträde) får dessutom alltid möjlighet att bemöta uppgifter som har kommit in i deras ärende.

Som mottagare av uppgifter från allmänheten är vi också väl medvetna om att uppgiftslämnaren kan ha en egen agenda.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.