Lina Burnelius vid en aktion i Östavall hösten 2017 Foto: SVT

Miljörörelsen var på väg att mobilisera när SCA avbröt

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisterna har stöd från miljörelsen och Greenpeace hade till och med packat väskorna för att ansluta till skogsaktionen i Edsele när SCA kom med beskedet: Avverkningen avbryts.

Lina Burnelius, som är ansvarig för skogsfrågor inom Greenpeace i Norden stod på Centralen i Stockholm för att ta tåget norrut när SCA kom med beskedet att avverkningen i Edsele stoppas.

Så sent som förra veckan var hon talare inför aktieägarna vid SCAs bolagsstämma i Sundsvall. Som företrädare för en aktie lyfte hon de frågor som SCA och Greenpeace debatterat i många år.

”Tydlig forskning”

Det förefaller som SCA vill ha en god relation med er?

-Jag vet inte om något av de stora skogsbolagen i allmänhet lyssnar på vad miljörörelsen har att säga i de här frågorna, det får de svara på själva. Men forskningen är så tydlig att det är omöjligt att argumentera emot, menar Burnelius.

”Kollager måste bli kvar i marken”

Greenpeace menar att de sista naturskogarna med höga naturvärden och som samtidigt innehåller stora kol-lager inte kan avverkas.

– Mer skogar med stor biologisk mångfald måste skyddas för att vi ska klara av klimatkrisen, se bara på den senaste sommaren som ett exempel på det.  Varför kollager ska stanna just som kollager i marken, ja det behöver jag väl knappast förklara, säger Burnelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.