Gymnasieminister Anna Ekström (S) menar att det är oacceptabelt med droger i skolan. Foto: SVT

Minister: ”Oacceptabelt med droger i skolan”

Publicerad

Skolan ska vara en trygg och drogfri plats. Det är helt oacceptabelt att det förekommer droger i skolan, menar gymnasieminister Anna Ekström (S).

– Tyvärr förekommer droger i vårt samhälle och också i skolan, men skolan ska vara en skyddad plats, där elever inte ska behöva utsättas för drogpåverkade kamrater och lärare inte ska utsättas för drogpåverkade elver, säger Anna Ekström, gymnasieminister.

Eftersom vi har skolplikt i Sverige och det är ett måste för ungdomar att gå gymnasieskolan för att klara sig på arbetsmarknaden anser hon att det är extra viktigt att skolmiljön är trygg.

– Att det till exempel förekommer droger är helt oacceptabelt. Det här är en viktig uppgift för rektor, för lärare, men också för alla vuxna i samhället att säkerställa att våra skolor ska vara säkra platser för barnen, säger Anna Ekström.

Hon menar att många skolor jobbar hårt mot droger, men fler måste hjälpas åt.

– Det är naturligtvis en svår uppgift, det kräver en bra samverkan med polis, socialtjänst och en stark elevhälsa. Det här är inga enkla uppgifter, men det är viktiga uppgifter för att säkerställa att skolan ska vara inte bara trygg utan också drogfri, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.