Minister uttalar stöd för strejkande

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Annie Lööf (C) ställde sig på fredagen bakom de anställdas krav i Fränstakonflikten.

På fredagsförmiddagen frågades näringsminister Annie Lööf (C) ut i Riksdagen om Fränstakonflikten av vänsterpartisten Jonas Sjöstedt.

Bakgrunden är att Unionens medlemmar på företaget Focus CRS ställde krav på kollektivavtal. Företaget svarade med att lägga ner verksamheten. Företaget har beviljats en miljon kronor i etableringsbidrag av länsstyrelsen och har utnyttjat 400 000 av dessa. Samtidigt avslog Tillväxtverket en bidragsansökan från samma företag, eftersom man inte erbjöd sina anställda kollektivavtalsliknande villkor.

Statligt stöd till företaget

Detta är inkonsekvent av staten tycker Vänsterpartiet och frågan som Jonas Sjöstedt ställde var om näringsministern avser att vidta någon åtgärd för att se över policyn vid utdelning av etableringsbidrag och liknande från olika statliga myndigheter och organ, så att krav på kollektivavtal blir en självklarhet.

”De har varit modiga”

Näringsminister Annie Lööf uttalade i sitt svar stöd till de anställda i Fränsta.

– Jag tycker att de har varit modiga och jag tycker att de har gjort helt rätt, sade Lööf.
– Grundbulten på den svenska arbetsmarknaden och i den svenska modellen är justa villkor, fortsatte Lööf.  

Det aktuella Fränstaföretaget fick inte lika gott betyg av ministern.
– Företagen har ju här ett mycket stort ansvar och jag kan konstatera att det brustit i det här fallet, avslutade Lööf.

Inget stöd till anställningar

På frågan om det finns anledning att se över reglerna för statligt stöd konstaterade Annie Lööf att Länsstyrelsen i Västernorrland gett stöd till fysiska investeringar, detta är inte förknippat med några krav på arbetsvillkor. Men när det gäller bidrag till anställningar ställs redan krav på avtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Focus CRS

Mer i ämnet