Foto: TT

Missade att ge proppförebyggande läkemedel- kvinna dog i stroke

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Sundsvall som led av förmaksflimmer avled av en stroke. Nu konstaterar IVO att det inte kan uteslutas att det finns ett samband med utebliven medicinering från vårdens sida.

Det är dottern som anmäler vården sedan hennes mamma avlidit dagen efter en stroke. I anmälan framgår att patienten tidigare fått blodförtunnande läkemedel på grund av förmaksflimmer, men att läkare tog bort medicinen inför en operation. 

Något som kirurgens verksamhetschef svarar var väl motiverat inför operationen.

Ej förenligt med god vård

Däremot fördes ingen diskussion, varken på sjukhuset i Sundsvall eller Umeå om när hur en sådan behandling skulle sättas in igen. Och det är på den punkten IVO menar att vården brustit.

IVO skriver att ”planen för hur blodproppsförebyggande läkemedelsbehandling skulle handläggas inte är förenlig med god vård.”

Bristande information till anhöriga

De anhöriga kritiserar också vården för att de inte kontaktat dem när mammans tillstånd försämrades.

”Vi syskon fick åka akut till Umeå där vi fick träffa mamma intuberad och sövd. Får dagen efter stänga av livsuppehållande åtgärder.”

Inspektionen för vård och omsorg skriver i sitt beslut att de inte kan bedöma denna del av klagomålet eftersom information och bemötandeproblematik inte rör medicinska bedömningar som är IVO:s huvudsakliga uppgift.

Från sjukvårdens sida medger man att man brustit i rutinerna i och med att  närstående inte blev informerade på sedvanligt sätt, det vill säga i tidigt skede. Något som chefen menar möjligen kan förklaras av att situationen var komplex och akut.

Inspektionen för vård och omsorg – IVO

Både privatpersoner och yrkesverksamma kan vända sig till Inspektionen för vård och omsorg med klagomål och synpunkter på vård och omsorg.

Som privatperson kan man anmäla ett klagomål enligt patientsäkerhetslagen.

Vårdgivaren ska själv utreda och anmäla händelser som medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig skada. Denna regel kallas lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.