Arkivbild Foto: TT

Akuten på Sundsvalls sjukhus missade bruten nacke

Uppdaterad
Publicerad

Akuten på Sundsvalls sjukhus kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att ha missat att en man brutit nacken i en motorcrossolycka. Patienten har inte getts en god och säker vård menar IVO.

Den skadade mannen fördes med ambulans till akutmottagningen vid Sundsvalls sjukhus efter en olycka där han landat på ena axeln.

Trots att han hade smärtor från både nacke och axel röntgades bara den senare. Först vid en uppföljning på Örnsköldsviks sjukhus efter två veckor upptäcktes nackskadan.

Magnetkamera användes först efter två veckor

Akuten har hänvisat till att mannen hade full rörlighet i nacken vid undersökningen. Men IVO påpekar att smärtorna från axeln kan ha varit distraherande.

Dagen efter när mannen undersöktes i Örnsköldsvik upptäcktes skada på en kota mitt på ryggen. Men först vid återbesöket efter två veckor då mannen hade domningar användes magnetkamera. Enligt anmälan fanns två frakturer på en nackkota, vilket ledde till operation vid Umeå universitetssjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.