Trassel och Lokas ägare är övertygade om att deras hästar blivit skurna med något vasst föremål. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkt hästmisshandel ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Ett inlägg på Facebook i går har redan fått över elva tusen delningar. Det är Jeanette Dyberg-Vesterlund från Njurunda som lagt ut bilder på sin häst som hon anser någon har skurit i underlivet.
Veterinär Mikael Fälth avfärdar historierna om knivskurna hästar som okunskap. Och polisutredningen om djurplågeri är nedlagd.

I hagen går Loka och Trassel, en ardenner och en islandshäst som bor i Njurunda söder om Sundsvall.

Häromnatten var den första i sommarhagen och det när hästarna dagen därpå skulle vila i skuggan gjordes upptäckten. Hästarna var blodiga på svansen och benen. Och Jeanette Dyberg-Vesterlund är säker på vad som hänt:

– Det är någon som varit inne i slidan och skurit, säger hon.

Hon är helt säker även om veterinären som undersökt hästen inte vill utesluta att hästen har skadat sig själv.

Historien blev viral

Jeanette tog bilder på skadorna och la ut en varning på Facebook.  Det väckte ett enormt engagemang, femtusen har gillat inlägget. Drygt elva tusen delningar blir det också och en kommentatorstråd där samtliga kräver förövarens huvud på ett fat.

I Skåne finns veterinären Mikael Fälth som ägnat sig åt hästsjukvård under sitt yrkesverksamma liv. Redan för fem år sedan avfärdade han och två kollegor hästskärningarna i en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter.

”Folk är oerfarna”

– Varje vår dyker det upp såna här historier, säger han.

Enligt Mikael Fälth förklaras det av att under våren blir stona blir brunstiga och kan blöda ur slidan, de kommer ut i hagen och hästarna sparkar och skadar varandra.

– Folk som är oerfarna, tycker det är obehagligt när det blöder och misstolkar det, säger han.

Livsfarligt att skära en häst

Mikael Fälth tror inte på någon av de påstådda knivskärningarna.

Inte minst för att tilltaget är direkt livsfarligt för förövaren.

– Att genomföra en skärning på ett bete är i princip omöjligt utan att blir svårt skadad.

Inga spaningsuppslag

Det hela har polisanmälts som djurplågeri – men förundersökningen är redan nedlagd. Det bekräftas av Henrik Blusi, förundersökningsledare vid polisen i Medelpad.

– Utredningen är avslutad av två skäl. Dels finns inga spaningsuppslag och inga vittnen enligt vad som kommit till vår kännedom. Dels har den veterinärmedicinska undersökningen inte kunnat styrka att hästarna utsatts för skador av någon människa. Då finns det ingen anledning för oss att tro att något brott har skett som faller under allmänt åtal, säger Henrik Blusi till SVT Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästmisshandel

Mer i ämnet